Συναυλία μπαρόκ μουσικής “Mi palpita il cor”

Χώρος:Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561
Τηλέφωνο:2103221917
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 12.04.2013
έως Παρασκευή 12.04.2013
Έχει Λήξει!
Αθήνα  12€, 10€ και 5€ 
Ένα πρόγραμμα με φωνητική και οργανική μουσική του 18ου αιώνα με τίτλο "Mi palpita il cor" (Χτυπά η καρδιά μου) θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» o Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), η Αναστασία Μηλιώρη (μπαρόκ βιολί), η Έφη Μηνακούλη (θεόρβη), ο Άγγελος Ρεπαπής (βιόλα ντα γκάμπα) και η Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο).



Άριες και οργανικές συνθέσεις των Robert de Visée (Ρομπέρ ντε Βιζέ), Marin Marais (Μαρέν Μαραί), Georg Friedrich Händel (Γκέοργκ Φρήντριχ Χέντελ), Antonio Vivaldi (Αντόνιο Βιβάλντι) και Francesco Maria Veracini (Φραντσέσκο Μαρία Βερατσίνι), συνθέτουν ένα σαγηνευτικό ακρόαμα, όπου η νοσταλγία συναντά την προσμονή και η ευτυχία παραδίνεται με μελαγχολία στον ανέλπιδο έρωτα.

Οι καλλιτέχνες ειδικευμένοι στην ερμηνεία της μουσικής Μπαρόκ με πολλές διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες, έχουν σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Διάρκεια: 1.30΄

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759)
“Serse”
(Serse)
“Ombra mai fu”

Francesco Maria Veracini (1690 –1768)
Sonata Prima in G minor
Sonate a Violino solo e Basso Op.1

Antonio Vivaldi (1678 –1741),
“Giustino”
(Anastasio)
“Vedrò con mio diletto”

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759)
Chaconne in G major,
HWV 435

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
“Partenope”
(Arsace)
“Furibondo spira il vento”

Διάλειμμα

Antonio Vivaldi (1678 –1741)
“L’Olimpiade”
(Licida)
“Mentre dormi, Amor fomenti”

Marin Marais (1656 – 1728)
La Sonnerie de Sainte Geneviève du Mont à Paris, in D minor

Robert de Visée (1655 – 1732/1733)
Chaconne in D major

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
“Mi palpita il cor”,
Cantata HWV 132
“Mi palpita il cor”
“Ho tanti affani in petto”
“Clori di te mi lagno..”
“Se un di m'adora la mia crudel


Βιογραφικά στοιχεία

Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος


Ο Νίκος Σπανάτης έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Πατρών, καθώς και με σύνολα μπαρόκ μουσικής στην Ελλάδα. Εμφανίζεται τακτικά σε πόλεις της Ευρώπης συμμετέχοντας σε Art Projects, προσωπικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη. Έχει μελετήσει τραγούδι με τον Άρη Χριστοφέλλη, την Ρόζα Πουλημένου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, και την Μάτα Κατσούλη στο Ωδείο Φ. Νάκας, με Δίπλωμα Άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο. Έχει ερμηνεύσει έργα των Δημήτρη Μαραγκόπουλου και Νίκου Μαμαγκάκη, και έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα και για τις δισκογραφικές εταιρίες ΙΔΑΙΑ και MDG. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Υμηττού.


Αναστασία Μηλιώρη, μπαρόκ βιολί

Η Αναστασία Μηλιώρη απέκτησε δίπλωμα βιολιού στην τάξη του Δημήτρη Σέμση, πτυχίο Αντίστιξης στην τάξη του Νίκου Παναγιωτάκη, καθώς και Master στην Παλαιά Μουσική από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Trossingen, τάξη Μπαρόκ Βιολιού του Anton Steck. Συνέπραξε και συμπράττει με μπαρόκ ορχήστρες, όπως: B-A-C-H ensemble-Stuttgart, Collegium Musicum Stuttgart, Cappella Principale, E U B O (υπό τον Lars Ulrik Moretnsen), Bern Consort - (υπό τον Jorg Ritter), Latinitas Nostras, Ex Silentio και Ορχήστρα Πατρών υπό τον Γιώργο Πέτρου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ηχογραφήσεις για την MDG). Επίσης έχει συνεργαστεί μουσικά με το Εθνικό Θέατρο και το θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής. Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσαιωνικής - Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.


Έφη Μηνακούλη, θεόρβη

Η Έφη Μηνακούλη σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και κλασικό τραγούδι με τους Καίτη Παπαλεξοπούλου, Φραγκίσκο Βουτσίνο, Κώστα Πασχάλη. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Guildhall School of Music and Drama φοίτησε στο Τμήμα Παληάς Μουσικής του Guildhall όπου ειδικεύτηκε στο λαούτο, τη θεόρβη και το τραγούδι. Σαν λαουτίστα έχει συνεργαστεί σε παραγωγές με τις σημαντικότερες Ελληνικές ορχήστρες. Σαν τραγουδίστρια έχει δώσει ρεσιτάλ, και έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες του Δήμου Αθηναίων και του Αμερικάνικου Κολλεγίου. Σαν μέλος των συνόλων «Εργαστήρι Παληάς Μουσικής», «Sinfonia» και «Family Voices» έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει με το σύνολο Sinfonia, και με την Σπίζα και έχει συμμετάσχει σε βραβευμένες ηχογραφήσεις όπερων μπαρόκ για την γερμανική MDG. Συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα Κυριακάτικα Πρωινά. Διδάσκει στο Μουσικό Τμήμα του Deree College.


Άγγελος Ρεπαπής, βιόλα ντα γκάμπα

Ο Άγγελος Ρεπαπής ξεκίνησε τις σπουδές του στο κοντραμπάσο στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Α. Τζουμάνη. Το 1986, με υποτροφία του Ιδρύματος “Μουσηγέτης”, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Ρόττερνταμ με καθηγητή τον Η. Roelofsen. Αποφοίτησε το 1990 με τα διπλώματα του καθηγητή και εκτελεστή του οργάνου. Παράλληλα με το κοντραμπάσο, σπούδασε βιόλα ντα γκάμπα στην Ακαδημία Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης, με καθηγήτρια την Αnneke Pols. Αποφοίτησε το 1992 με το δίπλωμα καθηγητή του οργάνου. Συνεργάζεται με τα περισσότερα συγκροτήματα Παλαιάς Μουσικής στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τη διάδοση της ερμηνείας με αυθεντικά όργανα. Έχει ηχογραφήσει με την τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα, τις σονάτες του J.S. Bach για το Τρίτο Πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου. Διδάσκει βιόλα ντα γκάμπα στο Κλασσικό Ωδείο Χολαργού. Ως κοντραμπασίστας, είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παίζει με βιόλα Pierre Jaquier.


Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο

Η Κατερίνα Κτώνα είναι τσεμπαλίστα και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή τσέμπαλου). Παρακολούθησε σεμινάρια στο τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman. Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ SINFONIA. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον οργανίστα Nicolas Kynaston παρουσιάζοντας έργα για τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο. Έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργα του 20ού αιώνα των N. Gorecki, H. Cowell, Γ. Κουμεντάκη, Δ. Αρύβα. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ρεσιτάλ, εκπαιδευτικές εκπομπές). Στα ρεσιτάλ της επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με το κοινό αναλύοντας τα έργα τα οποία πρόκειται να ερμηνεύσει: Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (2007), Μουσείο Κεραμεικής Τέχνης- Αθήνα (2012), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Αθήνα (2012). Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

VIDEO




Κάντε Like το psixagogia.gr

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» - Δείτε επίσης