Cosmos: Angelique Kidjo

Χώρος:Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ευριπίδου και Λ.Συγγρού
Τηλέφωνο:2168091001, 002, 003
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Δευτέρα 20.11.2023
έως Δευτέρα 20.11.2023
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Ζώνη Α - γενική είσοδος €25 Ζώνη Β - γενική είσοδος €20 Ζώνη Γ - γενική είσοδος €15, μειωμένο €10 

Cosmos: Angelique Kidjo

Σπουδαία και ξεχωριστή καλλιτέχνις, στον ευρύτατο χώρο της σύγχρονης world μουσικής, με πέντε βραβεία GRAMMY στην κατοχή της και δεκατρία άλμπουμ στο ενεργητικό της, η Angelique Kidjo είναι μια εμβληματική εικόνα για την ιστορική εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής Αφρικής σήμερα. Όλες οι καλλιτεχνικές / δημιουργικές προσεγγίσεις της ιδιαίτερης αυτής τραγουδίστριας / τραγουδοποιού και ακτιβίστριας από το Μπενίν στρέφονται, σχεδόν εξ αρχής, τόσο προς την ιστορική κληρονομιά της, όσο και προς τη διεθνική της προβολή στο σήμερα. Με λίγα λόγια, όπως έκανε σε άλλες εποχές η Νοτιοαφρικανή Miriam Makeba (το ίνδαλμά της Angelique), έτσι και η Kidjo αγκαλιάζει τις ρίζες της τόσο μέσα από την παράδοση, όσο και μέσα από τζαζ, σόουλ, ροκ και λοιπές μουσικές εκφάνσεις που καθιστούν τη μουσική της διεθνική.

Ζώντας και μεγαλώνοντας στην πρώην Δαχομέη, η Angelique βίωσε την δυτικοαφρικάνικη μουσική παράδοση αλλά δέχθηκε, εξ ίσου, τα ισχυρά κύματα του ροκ και της σόουλ μέσω Jimi Hendrix, Santana, James Brown κ.ά., βρίσκοντας έτσι τον δικό της εκφραστικό δρόμο που τον ανέπτυξε και τον τελειοποίησε με σπουδές στο Παρίσι και με τη συμμετοχή της στο σπουδαίο world jazz γκρουπ Pili Pili του Jasper van't Hof. Αυτά μέχρι το γύρισμα των '90s, οπότε η συνεργασία με την Island Records της άνοιξε το δρόμο και εκτόξευσε την καριέρα της.

Αξιοποιώντας την οικογενειακή καλλιτεχνική της παράδοση, το σπουδαίο ταλέντο και την πολιτισμική / κοινωνική της συνείδηση, η Angelique Kidjo απέκτησε πολύ σύντομα το στάτους μιας πραγματικής world ντίβας «διεισδύοντας» σε πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία μέσα από συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους οι Bono, Peter Gabriel, Carlos Santana, Sting, Philip Glass, Ziggy Marley. Η δε πλούσια δισκογραφία της, από τα τέλη της δεκαετίας του '80 ως τις μέρες μας, αποτελείται από άλμπουμ που είναι πραγματικά διαμάντια και που το καθένα από αυτά αγκαλιάζει και κάποια ιδιαίτερη όψη της ανθρώπινης τέχνης που λέγεται μουσική.

Η Angelique Kidjo καλλιεργεί μια μουσική και μια τέχνη που κινείται εξίσου στο χώρο της δικής της εγγενούς αφρικάνικης παράδοσης αλλά και της επίκτητης διεθνικής της αντίληψης και που κάθε μέρα διευρύνεται και εμπλουτίζεται. Οι δε ζωντανές της εμφανίσεις, χαρακτηρίζονται από αστείρευτη ενέργεια και διάδραση προσφέροντας πάντα ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα στο κοινό.

Η συναυλία της στο ΚΠΙΣΝ αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής περιοδείας της για τα 40 χρόνια καριέρας της η οποία ξεκινά στο Παρίσι τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στο Carnegie Hall τον Νοέμβριο του 2024.
 

Κάντε Like το psixagogia.gr

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Δείτε επίσης