Πασχαλινή Συναυλία από την ΕΛΣ

Χώρος:Εθνική Λυρική Σκηνή - Θέατρο Ολύμπια ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Τηλέφωνο:2103662100
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τετάρτη 11.04.2012
έως Τετάρτη 11.04.2012
Έχει Λήξει!
Αθήνα  €20, €25, €30, €35, €45 Παιδικό, φοιτητικό €15 
Ο Αμερικανός συνθέτης Άαρον Τζαίυ Κέρνις έγραψε το Musica Celestis 1990. Αρχικά είχε μορφή κουαρτέτου εγχόρδων, σύντομα όμως αναπτύχθηκε σε σύνθεση για ορχήστρα εγχόρδων. Το σύντομο λυρικό έργο μοιάζει να εξερευνά «ουράνιες αρμονίες».

Το Ρέκβιεμ [Λειτουργία εις κεκοιμημένους] έργο 48 είναι ένα από γνωστότερα έργα του Γάλλου συνθέτη Γκαμπριέλ Φωρέ. Δεν γράφηκε για συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά σύμφωνα με τον συνθέτη «από ευχαρίστηση, αν μου επιτρέπεται να πω κάτι τέτοιο!». Ως δάσκαλος χορωδίας αλλά και οργανίστας, ο Φωρέ αναζητούσε ένα θρησκευτικό χαρακτήρα διαφορετικό από το κοσμικό ύφος των Ιταλών και το μεγαλεπήβολο των Γερμανών συναδέλφων του.



Συνθέτης σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής, μέχρι τα μέσα στου 20ού αιώνα ο Αντόνιο Βιβάλντι ήταν όνομα γνωστό μονάχα σε πολύ λίγους. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη ηχογράφηση των διάσημων Τεσσάρων εποχών πραγματοποιήθηκε μόλις το 1939 ενώ εκείνη χάρη στην οποία τα τέσσερα κοντσέρτα του έργου έγιναν διάσημα χρονολογείται από το 1948. Παρότι αρκετοί γνωρίζουν ότι ο Βιβάλντι υπήρξε παπάς, στη συνείδηση των περισσότερων έχει καταγραφεί ως συνθέτης κοσμικής μουσικής. Κι όμως, δεν είναι λίγα τα έργα θρησκευτικής μουσικής που συνέθεσε. O Βιβάλντι αξιοποιεί τις δέκα από τις είκοσι στροφές, τις οποίες οργανώνει σε οκτώ μέρη. Δεν ακολουθεί τη συνήθη στα έργα του εναλλαγή ανάμεσα σε αργές και ζωηρές ενότητες: όλα τα μέρη στο Στάμπατ Μάτερ είναι αργά, με μικρές διαβαθμίσεις. Βασικό κριτήριο των επιλογών του συνθέτη μοιάζει το κείμενο, στο οποίο ανταποκρίνεται με μεγάλη φαντασία. Αφηγηματικά μέρη, τραγουδιστή απαγγελία ή άριες με διανθίσεις υπηρετούν κάθε φορά το πνεύμα των στίχων, με τη μουσική να παρακολουθεί τον ρυθμό και τις εναλλαγές του λόγου.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Σολίστ: Μαρία Μητσοπούλου, Νίκος Σπανός, Δημήτρης Κασιούμης
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ
Κοντίνουο - Εκκλησιαστικό όργανο: Φρίξος Μόρτζος

Διαλέξεις πριν την Πρεμιέρα

Mε αφορμή τα θρησκευτικά έργα που θα παρουσιαστούν στην Πασχαλινή Συναυλία, o καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκος Ξανθούλης, επιχειρούν ένα ταξίδι στην πνευματική ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, στις 17:00 στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.
Κάντε Like το psixagogia.gr

Εθνική Λυρική Σκηνή - Θέατρο Ολύμπια - Δείτε επίσης