2ο Αρχάνες – Αστερούσια Cross Country Cup!

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 14.03.2014
έως Κυριακή 16.03.2014
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο   
 

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης αγώνων ορεινής ποδηλασίας (Οκτώβρης 2013), έρχεται το 2ο Αρχάνες - Αστερούσια Cross Country MTB Cup. Ένα OPEN τριήμερο αγώνων ορεινής ποδηλασίας που θα διεξαχθεί σε δύο περιοχές του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στις Αρχάνες, την πιο φημισμένη οινοπαραγωγική περιοχή του νομού Ηρακλείου και στην καρδιά των Αστερουσίων στη νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης, με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Πρόκειται για μια άνυδρη οροσειρά με σκληρό έδαφος, διάσημη για την άγρια ομορφιά και τις τραχιές, απόκρημνες πλαγιές της, οι οποίες υψώνονται κατά μήκος των νοτίων παραλιών του νομού.

Αυτό το επιβλητικό φυσικό σκηνικό, θα γίνει το Μάρτιο πόλος έλξης φυσιολατρών και ποδηλατών κάθε επιπέδου, καθώς για τρεις ημέρες θα φιλοξενήσει αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που ασχολούνται αγωνιστικά με την ποδηλασία (κατηγορία PRO), αλλά και ερασιτέχνες που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας μεγάλης διοργάνωσης (κατηγορία FUΝ).

Μέσα στις 3 αγωνιστικές ημέρες, που θα διαρκέσει η διοργάνωση (14 , 15 & 16 Μαρτίου 2014), θα λάβουν χώρα τρεις διαφορετικοί αγώνες με διαφορετικές αφετηρίες και τερματισμούς. Έτσι, οι αγωνιζόμενοι, αλλά και όσοι παρακολουθήσουν τους αγώνες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά (οικολογικό πάρκο Γιούχτα, περιοχή natura Αστερούσιων βουνών), αλλά και να διατρέξουν μέσα από τα περισσότερα χωριά του δήμου γνωρίζοντας την πιο ζωντανή και δυναμική πλευρά της ενδοχώρας.
Το Αρχάνες – Αστερούσια Cross Country Cup είναι για μία φιλόδοξη διοργάνωση, γιορτή για την ποδηλασία βουνού, που έχει σχεδιαστεί από ανθρώπους με μεράκι που επιμένουν να μετατρέπουν τις δυσκολίες των καιρών σε ευκαιρίες, χρησιμοποιώντας ως μέσο το ποδήλατο και τον αθλητισμό.

Εκ μέρους των δημοτών του Δ. Αρχανών Αστερουσίων, σας καλούμε να συμμετέχετε ξανά στη μεγαλύτερη αθλητική θεματική γιορτή της ορεινής ποδηλασίας στην Κρήτη, ως αθλητές ή ως επισκέπτες και έτσι να ζήσετε τη μοναδική αυτή εμπειρία.
Το Archanes-Asterousia XC cup είναι Cross Country, διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ο.Π., χρηματοδοτείται από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων (ΟΣΑΠΥ) του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων.



1η ημέρα Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014
Διαδρομή: Αχεντριάς
Μήκος διαδρομών
Fun: 12,8 χλμ - Pro: 20,5 χλμ


Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται στο χωριό του Αχεντριά. Ύστερα από 350 μέτρα στην άσφαλτο του χωριού, η διαδρομή αλλάζει σε φαρδύ χωμάτινο δρόμο με αυλακώσεις και χαλίκια, κυρίως επίπεδο για τα επόμενα 2,5 χλμ.

Εκεί, με φόντο τα επιβλητικά βουνά των Αστερουσίων, ξεκινάει το πρώτο μισό της κυκλικής διαδρομής περίπου 3,5 χιλιομέτρων, κατηφορικό με γρήγορες αρχικά στροφές και πιο τεχνικό καθώς η κλίση αυξάνεται σταθερά και η διαδρομή εισέρχεται σε πιο στενά κατηφορικά μονοπάτια με πέτρες και νεροφαγώματα.

Ακολουθεί το δεύτερο μισό του κύκλου, με απαιτητική ανηφόρα 6 χιλιομέτρων και με μέση κλίση 5,1% και μέγιστη έως 9%. Εκεί η κατηγορία Fun στρίβει αριστερά για τα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα ελαφρώς ανηφορικά για Αχεντριά και τερματισμό, ενώ η κατηγορία Pro συνεχίζει για ακόμα μία στροφή.

2η ημέρα Σάββατο 15 Μαρτίου 2014
DSC7506Αχεντριάς - Πύργος
FUN: Απόσταση: 22,8 χλμ, Συνολική άνοδος: 629 μ
PRO: Απόσταση: 37,4 χλμ, Συνολική άνοδος: 1184 μ


Η εκκίνηση για τη δεύτερη αγωνιστική ημέρα δίνεται ξανά στον Αχεντριά. Η διαδρομή ξεκινάει ανηφορική 2,5 χλμ με συνεχείς αλλά σύντομες παλινδρομήσεις κλίσεως που φτάνουν το 9%.

Η μισή ανηφόρα βγαίνοντας από το χωριό είναι ασφάλτινη και εισέρχεται με απότομη αριστερή στροφή στο χώμα με συχνά σαθρά χαλασμένα και νεροφαγωμένα τμήματα ύστερα. Ακολουθεί ένα διαρκές, κυρίως επίπεδο κομμάτι σε πολύ πατημένο χώμα με μύτες και γρήγορες στροφές που σύντομα οδηγούν σε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα με θέα το Λυβικό Πέλαγος στο 4ο χιλιόμετρο.

Μετά από 6,3 χλμ η διαδρομή αλλάζει σε διαρκώς κατηφορική με πολύ γρήγορα τμήματα, περνώντας μέσα και από τα πλακόστρωτα καλντερίμια της Εθιάς. Στη συνέχεια εισέρχεται για λίγο σε ταχύτατη ασφάλτινη κατάβαση πριν ξαναμπεί σε χώμα, αφήνει ένα μικρό φαράγγι από αριστερά και περνάει μέσα από το χωριό Μουρνιά.

Η κατάβαση συνεχίζει για όλους έως το 15ο χιλιόμετρο όπου οι PRO αθλητές στρίβουν αριστερά για μία τεχνική κατάβαση προς τις Τρεις Εκκλησιές, ενώ οι FUN συνεχίζουν ευθεία έως τη δεξιά στροφή για Πρινιά, όπου ξεκινάει η τελευταία ανηφόρα της διαδρομής μήκους 3,1 χιλιομέτρων και κλίσης 4,8% πριν την ταχύτατη κατάβαση για τερματισμό στον Πύργο.

Αυτή η ανηφόρα αποτελεί και το τελείωμα της πολύ απαιτητικής ανάβασης που θα ξεκινήσουν οι PRO αθλητές στο μοναδικά επιβλητικό τοπίο των Τριών Εκκλησιών, συνολικού μήκους 6,4 χλμ και μέσης κλίσης 7,2%, με μέγιστη έως 11%.

3η Ημέρα: Αρχάνες - Χουδέτσι - Αρχάνες - Κυριακή 16 Μαρτίου 2014
archanes1
Διαδρομές FUN & PRO
Απόσταση: 21,7 χλμ,
Συνολική άνοδος: 948 μ


Η τρίτη και τελευταία ημέρα αγώνων επιφυλάσσει απαιτητική διαδρομή κοινή και για τις δύο κατηγορίες FUN και PRO και χαρακτηρίζεται από πολύ συχνές εναλλαγές κλίσης αλλά και μεγάλη ποικιλία τερέν και περιβάλλοντος.
H εκκίνηση δίνεται στο χωριό Αρχάνες και ξεκινάει ανηφορική για 3,7 χλμ, αρχικά από τα στενά του χωριού και ύστερα περνάει σε χωμάτινα κομμάτια με μικρά σύντομα «ντουράκια» υψηλής κλίσης με νεροφαγωμένο χαλικόδρομο στα πρώτα και τσιμεντόδρομο που αγκαλιάζει μια γραφική εκκλησία της περιοχής ύστερα.

Το τελείωμα της ανηφόρας οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα και την αρχή ενός γρήγορου, κυρίως κατηφορικού τμήματος με πολύ ωραία ροή, γλυκές στροφές, στενά περάσματα και περάσματα μέσα από αμπελώνες. Στο 5ο χλμ οι αθλητές διασχίζουν τα καλντερίμια του χωριού Καταλαγάρι ενώ στο 7ο χιλιόμετρο περνάνε μπροστά από τη Βίγλα, οι οποίοι θα παρέχουν και πάγκο τροφοδοσίας.

Αμέσως μετά η διαδρομή φτάνει στο χωριό Χουδέτσι και περνάει διαμέσω του παραδοσιακού ξενώνα Πετρονικολής και των πέτρινων σκαλοπατιών του, πριν συνεχίσει για τα πλακόστρωτα στενά του Χουδετσίου και το γρήγορο καταπράσινο πέρασμα μέσα από το φαράγγι της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Λίγο μετά το φαράγγι στο 10ο χλμ βρίσκεται ακόμα ένα τσιμεντένιο ντούρο, που οδηγεί στη διάσχιση ενός ελαιώνα και ύστερα φτάνει να περνάει μέσα από το οινοποιείο Ταμιωλάκη και τους αμπελώνες του.

Στο 14ο χλμ η διαδρομή βγαίνει απ το μονοπάτι και περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκονται τα Ενετικά Πατητήρια, όπου είναι κυρίως πλάκες και θάμνοι και οδηγεί στην αρχή της τελευταίας ανηφόρας μήκους 3,8 χλμ και κλίσης 4,2%, γνώριμη από την πρώτη διοργάνωση, μαζί με το τελευταίο ντουράκι της διαδρομής. Στο τέλος της, είναι ο παλαιός Τούρκικος Δρόμος Μεσσαρά – Ηράκλειο με μεγάλες κοτρόνες που σημαίνει την έναρξη της ταχύτατης κατάβασης για τερματισμό στις Αρχάνες.





ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ

Κάντε Like το psixagogia.gr