"Το νησί των ανθρώπων, το κρασί των θεών"

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Δευτέρα 15.04.2013
έως Τρίτη 16.04.2013
Έχει Λήξει!
Θεσσαλονίκη   
Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η 1η Έκθεση η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2012 στην πλατεία Κλαυθμώνος Αθήνας, φέτος διοργανώνεται στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ η 2Η ΕΚΘΕΣΗ Παραδοσιακών Προϊόντων-Πολιτισμού και Τουρισμού ΣΑΜΟΥ.



Την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απριλίου στην πλατεία της Παλαιάς Αγοράς (πλησίον πλατείας Αριστοτέλους) από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ οι επισκέπτες και οι περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα της Σάμου, όπως το παγκοσμίως γνωστό ΚΡΑΣΙ, το ονομαστό ούζο, το μυρωδάτο μέλι, το βραβευμένο ελαιόλαδο, τα βότανα, είδη του πρωτογενούς τομέα, τα παραδοσιακά γλυκά αλλά και την τοπική κουζίνα σε ένα live μαγείρεμα από τον διακεκριμένο Σαμιώτη chef Αντώνη Σαρρημαυρογένη.

«Όποιος τη γνωρίσει, θα την αγαπήσει…»

Αυτό είναι το κάλεσμα και το σύνθημα της Έκθεσης, η οποία διοργανώνεται και φέτος από την «Δυναμική Promotion Σάμου» σε συνεργασία με το «Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου». Τελεί δε, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Παιδείας Νεολαίας και Άθλησης. Υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου, το Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληνιών, το Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Η Ομόνοια», το Ναυτικό Όμιλο Καρλοβάσου (ΝΑ.Ο.Κ) καθώς και επιχειρηματίες της Σάμου.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σε τρία, ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα οι επισκέπτες της έκθεσης θα πάρουν μια γεύση από τον απείρου κάλλους φυσικό πλούτο της Σάμου, μέσα από 52 ξεχωριστές φωτογραφίες των Νίκου Αγγελή, Μάκη Γαλαθρή, Γιάννη Καρακωνσταντή και Κώστα Πρωτόπαππα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σε ξεχωριστό περίπτερο θα παρουσιάζεται η λαογραφική διαδρομή και η πορεία του νησιού στον χρόνο, μέσα από τη λαογραφική έκθεση του Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Παγωνδα «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Πρόκειται για σπάνια στοιχεία πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ

Στα πλαίσια της διοργάνωσης έχουν προγραμματιστεί συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα της Σάμου αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως οι «Χαμαιλέοντες», η «Μουσική Κιβωτός» κ.α. Η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών και ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, ενώ την εναρκτήρια τελετή θα πλαισιώσει η 44μελής χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης.

ΣΑΜΙΩΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα της Σάμου, όπως το παγκοσμίως γνωστό ΚΡΑΣΙ, το ονομαστό ούζο, το μυρωδάτο μέλι, το βραβευμένο ελαιόλαδο, τα βότανα, είδη του πρωτογενούς τομέα, τα παραδοσιακά γλυκά αλλά και την τοπική κουζίνα.

Την Δευτέρα 15 Απριλίου, ο διακεκριμένος Σαμιώτης chef Αντώνης Σαρρημαυρογένης πλαισιωμένος από μαγείρους θα επιδοθεί σε ένα live μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας αυθεντικά Σαμιώτικα υλικά του πρωτογενούς τομέα και δημιουργώντας ένα ξεχωριστό πιάτο, «Το ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ της ΗΡΑΣ».

Παράλληλα, θα μοιραστούν στο κοινό διάφοροι παραδοσιακοί Σαμιώτικοι μεζέδες, προσφορά του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης. Θα συνοδεύονται από δωρεάν σαμιώτικο κρασί αλλά και παραδοσιακά γλυκά (αμυγδαλωτά).

ΜΑΣΚΩΤ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

Στους επισκέπτες των περιπτέρων θα μοιραστούν 10.000 βιβλιαράκια που αναφέρουν την ιστορία της Σάμου και των χωριών της, 5.000 μαγνητικά με το σχήμα της Σάμου, ενώ το δελφίνι-μασκώτ θα μοιράσει 1.000 μπαλόνια στα παιδιά καθώς και τοπικά προϊόντα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μια μεγάλη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς αγάπης θα πραγματοποιηθεί ως προοίμιο της έκθεσης.

Η κοινωνία της Σάμου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Δυναμικής Promotion αλλά και της Ακαδημίας των Πολιτών, συνέλλεξε μεγάλες ποσότητες από παιδικά ρούχα και παιχνίδια καθώς και τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα προσφερθούν στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα την ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΗ στις 10 το πρωί, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, της Σαμιακής κοινότητας και μελών της Ακαδημίας των Πολιτών.
Κάντε Like το psixagogia.gr