Akram Khan Company DESH

Χώρος:Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Ν. Κόσμος - Κουκάκι
Τηλέφωνο:2130178000
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Τετάρτη 05.12.2012
έως Δευτέρα 10.12.2012
Έχει Λήξει!
Αθήνα  15 - 18 - 28 € - Μειωμ. 10 – 12 – 15 €  
5, 6, 7, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι μουσώνες, ο Michael Jackson, ο αρχαίος ινδικός χορός kathak και η λυτρωτική αφήγηση των αρχαιότατων ιστοριών μιας μακρινής πατρίδας είναι το εκρηκτικό μείγμα του DESH, της παράστασης του φημισμένου χορογράφου και χορευτή Άκραμ Καν. DESH σημαίνει πατρίδα στη βεγγαλική γλώσσα, μια και ο Καν κατάγεται από το Μπανγκλαντές, αν και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Βρετανός. Λίγους μήνες μετά τη συνεργασία του με τον Danny Boyle για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, φέρνει στην Αθήνα την παράσταση που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πέρυσι το Σεπτέμβριο και η οποία ταυτίστηκε στο βρετανικό Τύπο με τη λέξη «apotheosis».



To 2012 το DESH βραβεύτηκε με το Olivier Award για την καλύτερη νέα χορευτική παραγωγή. Είναι μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Καν, μετά από μια σειρά εντυπωσιακών συνεργασιών με τη Sylvie Guillem, τη Juliette Binoche και τον Anish Kapoor.



Ο Καν σαρώνει τη σκηνή και αφηγείται ιστορίες από το Μπανγκλαντές σε μια χορογραφία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο της πατρίδας του, της χώρας με τους αμέτρητους νεκρούς κάθε χρόνο από τις πλημμύρες, της χώρας όπου η περιοδικότητα των μουσώνων καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων.



Ο Καν χορεύει πέρα δώθε σε μια σκηνή πλαισιωμένη από ειδικούς φωτισμούς και προβολές που ανασύρουν το στοιχείο του νερού, την αίσθηση της βροχής –τρυφερής ή απειλητικής–, τη μετέωρη κατάσταση ενός σώματος που, αν και έχει ρίζες, είναι ανέστιο. Ανακαλεί σωματικά τις αφηγήσεις του πατέρα του, αλλά και τις εμπλουτίζει με νέες αφηγήσεις προς την κόρη του, καθώς κινείται αδιάλειπτα, κυκλικά στη σκηνή. Με τη βοήθεια σπουδαίων συνεργατών, όπως του Tim Yip στα βίντεο, βραβευμένου με Όσκαρ για την ταινία Ο τίγρης και ο δράκος (Crouching Tiger, Hidden Dragon), μεταφέρει το κοινό της παράστασης από τη γενέτειρά του, το Γουίμπλεντον Παρκ του Λονδίνου στους δρόμους του Μπαγκλαντές, λίγο πριν χαθεί σε ένα μουσώνα φτιαγμένο από χρυσές κορδέλες.

Η λέξη kathak προέρχεται από τη σανσκριτική kathaka που σημαίνει «αφηγητής», «ραψωδός».



• Όταν ο Καν ήταν 14 ετών, η μητέρα του τού αγόρασε ένα κόκκινο δερμάτινο τζάκετ, παρόμοιο με αυτό που φορούσε το ίνδαλμά του, ο Μάικλ Τζάκσον, στο βίντεο-κλιπ του “Thriller”. Ο ίδιος λέει ότι η ζωή του άλλαξε από τότε – το έχει κρατήσει ακόμα...

• Το Μπανγκλαντές, αν και είναι λίγο μεγαλύτερο σε έκταση από την Ελλάδα, έχει 16 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.

• Οι μουσώνες απειλούν κάθε χρόνο το Μπανγκλαντές προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς και απώλειες σπιτιών. Προβλέπεται ότι 30 εκατομμύρια Βεγγαλέζοι θα χάσουν τα πάντα στα επόμενα 30 χρόνια.

• Η φτώχεια σαρώνει το Μπανγκλαντές: τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.


Σκηνοθεσία, Χορογραφία και Ερμηνεία: Akram Khan
Σχεδιασμός βίντεο: Tim Yip
Μουσική: Jocelyn Pook
Σχεδιασμός φωτισμών: Michael Hulls

Ιστορίες των Karthika Nair και Akram Khan
γραμμένες από τους Karthika Nair, PolarBear και Akram Khan
Δραματουργία: Ruth Little
Σκηνοθεσία δημιουργικής ερμηνείας: Zoë Nathenson
Φωνή της Eshita: Sreya Andrisha Gazi
Φωνή της Jui: Eesha Desai

Animation: Yeast Culture
Σκηνικά: Sander Loonen (Arp Theatre)
Κοστούμια: Kimie Nakano

Τεχνικός Διευθυντής: Fabiana Piccioli
Ήχος: Nicolas Faure
Χειρισμός βίντεο: Sander Loonen
Διεύθυνση σκηνής: Natan Rosseel, Giles Metcalfe
Συντονισμός προβών: Jose Agudo
Συντονισμός περιοδείας: Mashitah Omar
Παραγωγή: Farooq Chaudhry

Ο Άκραμ Καν είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο MC2 της Γκρενόμπλ και στο Sadler’s Wells του Λονδίνου, σε μια ιδιαίτερη διεθνή συνεργασία.

Παγκόσμια πρεμιέρα: Curve Theatre, Λέστερ Αγγλίας, 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Μετάφραση υπερτίτλων: Γιάννης Καλιφατίδης

VIDEO



Κάντε Like το psixagogia.gr

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Δείτε επίσης