BALLET BEJART | "LE PRESBYTER - BALLET FOR LIFE"

Χώρος:Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Τηλέφωνο:210 7282000
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Πέμπτη 23.11.2023
έως Κυριακή 26.11.2023
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Διακεκριμένη: € 110 Α’ Ζώνη: €95 Β’ Ζώνη: €80 Γ’ Ζώνη: €65 Δ’ Ζώνη: €50 Ε’ Ζώνη: €35, φοιτητικό, παιδικό, ανέργων, 65+, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ €25 

Η αντίστροφη μέτρηση για το χορευτικό γεγονός της χρονιάς ξεκίνησε.
Τα Μπαλέτα Bejart έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
από 23 έως 26 Νοεμβρίου με ένα από τα σημαντικότερα έργα
του ρεπερτορίου τους το "Le Presbyter - Ballet for Life".

Ακολουθούν δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την παράσταση.
Το «Le Presbyter - Ballet for Life» (1996) είναι ένα μοντέρνο μπαλέτο σε χορογραφία του Maurice Béjart (1927-2007), ενός από τους πιο διάσημους χορογράφους του 20ου αιώνα.
Η χορογραφία είναι πάνω σε μουσική των Queen και Mozart.
Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τον Gianni Versace.
Το πρώτο γεγονός που συντέλεσε ως καταλύτης για τη δημιουργία του «Le Presbyter - Ballet for Life» από τον Béjart ήταν ο θάνατος του Jorge Donn το 1992, ενός χορευτή που ενσάρκωσε την τέχνη του Béjart. Σχετικά με τον θάνατο του Donn, ο Béjart έγραψε: "Τον σκεφτόμουν συνεχώς. Ακόμη και στις πρόβες, δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι τη νοσηλεία του Donn. ...Πέθανε. Κάθε μέρα, πηγαινοερχόμουν μεταξύ του Metropole Theatre και του Cecil Hospital... Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 1992, ο Donn πέθανε μεταξύ 7:00 και 8:00 εκείνο το βράδυ. Ήταν χειμώνας. Ήταν σκοτεινά. Του κρατούσα το χέρι και πέθανε. Ο Donn φορούσε το δαχτυλίδι αρραβώνων της μητέρας μου στο αριστερό του χέρι. Του το είχα χαρίσει. Ο Donn χάρηκε που το φορούσε... Μπορούσα να τον δω να χορεύει, τον έβλεπα ζωντανό. Ο Donn ήθελε να πεθάνει στη σκηνή. Αλλά πέθανε στο νοσοκομείο."
Το δεύτερο καταλυτικό γεγονός για τη δημιουργία της χορογραφίας ήταν η συνάντηση με το άλμπουμ των Queen «Made in Heaven» το 1995. Ο Béjart έγραψε: "Ο Freddie Mercury και ο Donn πέθαναν σχεδόν την ίδια χρονιά. Είχαν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά το κοινό τους σημείο ήταν η έντονη επιθυμία για ζωή και για αυτοέκφραση»...
Το θέμα του «Le Presbyter - Ballet for Life» είναι ο κύκλος της ζωής και του θανάτου. Ο Béjart είπε "ο θάνατος είναι παρών παντού στα μπαλέτα μου. Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο μεγάλα γεγονότα στη ζωή. Η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας και η άφιξη του θανάτου. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα." Παρά το γεγονός ότι ήταν συντετριμμένος από τον θάνατο του Donn, ο Béjart είπε: "Ο Donn πέθανε, αλλά η ομάδα μου έπρεπε να ζήσει. Χρησιμοποίησα τη δημιουργία του έργου ως μια δύναμη αντίστασης στον θάνατο. Δημιούργησα για να «προστατεύσω» τον Donn από το θάνατο. Άκουσα Queen, έφαγα Queen, χόρεψα Queen και δημιούργησα. Αλλά αυτό το μπαλέτο δεν είναι λυπητερό. Αυτό το μπαλέτο συνδέεται με πολλά συναισθήματα που με διατρέχουν ακόμα. Νομίζω ότι είναι ένα χαρούμενο μπαλέτο, όχι σκοτεινό ή απαισιόδοξο. Αν δεν πω στο κοινό ότι αυτό είναι ένα μπαλέτο για το θάνατο ενός ανθρώπου, δεν θα το μάθει... Αυτό το μπαλέτο δεν είναι για το AIDS, είναι για έναν άνθρωπο που πέθανε νέος».
Ο επίσημος τίτλος της παράστασης δεν είναι "Ballet for life", όπως συνήθως αναφέρεται. O Béjart έδωσε τον τίτλο…"Le Presbytere n 'a rien perdu de son charme, ni le Jardin de son eclat' (Το πρεσβυτέριο δεν έχει χάσει τη γοητεία του, ο κήπος είναι ακόμα τόσο φωτεινός όσο πριν) που είναι στίχος του κλασικού μυθιστορήματος μυστηρίου "Le Mystere de la Chambre jaune". (1907) του Gaston Leroux. Σχετικά με αυτόν τον τίτλο, ο Béjart είπε «ήθελα να δώσω σε αυτό το έργο έναν τίτλο που δεν θα παραπέμπει σε καμία εικόνα
Η πρώτη παράσταση του «Ballet for Life» πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1996 στο Salle Metropole της Λωζάνης.
Στην παράσταση στο Theatre National de Chaillot, στο Παρίσι στις 17 Ιανουαρίου 1997 εμφανίστηκαν και έπαιξαν τα μέλη των Queen (Brian May, Roger Taylor, John Deacon) και ο Elton John, που ήταν φίλος του Freddie Mercury.
Στην πρώτη παράσταση οι χορευτές ήταν ο Gregor Metzker στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φρέντι, του συμβόλου της ζωής και ο Gil Roman ως σύμβολο του θανάτου. Ο Gil Roman είναι ο διάδοχος του Béjart και ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Béjart Ballet Lausanne.
Χορογραφία: Maurice Bejart
Μουσική: Queen, Wolfgang Amadeus Mozart
Κοστούμια: Gianni Versace
Φωτισμοί: Climent Cayrol
Μοντάζ βίντεο: Germaine Cohen 
Κάντε Like το psixagogia.gr

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Δείτε επίσης