«Να μιλήσω; Η άλλη φωνή του Καλομοίρη» Συναυλία αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη

Χώρος:Πολιτιστικό & συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Πλαστήρα & Ρωμανού
Τηλέφωνο:2810229618
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Σάββατο 27.01.2024
έως Σάββατο 27.01.2024
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο  Η προπώληση των εισιτηρίων αξίας 12€ και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) 

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024
21:00

Κύκλος | Μουσική δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια που συνέθεσε ο Μανώλης Καλομοίρης κυρίως την περίοδο από 1940 – 1946, σε ποίηση Κωστή Παλαμά, Κώστα Χατζόπουλου αλλά και σε δικούς του στίχους. Τα τραγούδια αυτά, με συνοδεία πιάνου, αποκαλύπτουν μία διαφορετική εσωτερικότητα και ευαισθησία. Οι υποβλητικοί στίχοι σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο τρόπο μελοποίησής τους, εκφράζουν τη μελαγχολική διάθεση και αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό κόσμο του συνθέτη, αλλά και τη δύσκολη πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

Πρόκειται για μία άλλη, μυστική και εσωστρεφής, συνθετική πλευρά του Καλομοίρη πολύ διαφορετική από την ηρωική και πληθωρική γραφή που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστούν τραγούδια από τους κύκλους «Βραδυνοί θρύλοι» «Πέρσες» σε ποίηση Κώστα Χατζόπουλου, από τους «Πεντασύλλαβους» σε ποίηση Κωστή Παλαμά καθώς και δύο τραγούδια σε στίχους του ίδιου το Καλομοίρη. Θα παρεμβάλλεται αφήγηση και απαγγελία βασισμένη σε κείμενα από τα «Απομνημονεύματα» του Καλομοίρη, (Η ζωή μου και η τέχνη μου), από τα μουσικά του απομνημονεύματα «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν-Λύρα», από την αλληλογραφία του και τα διάφορα άρθρα του, όλα σε οργανική αλληλεπίδραση με τη μουσική.

Συντελεστές:

Τραγούδι/Αφήγηση: Διαμάντη Κριτσωτάκη
Πιάνο: Λιλύ Δάκα
Μουσικολογική έρευνα - Επιμέλεια – Παρουσίαση Κειμένων: Μυρτώ Οικονομίδου
 

Κάντε Like το psixagogia.gr

Πολιτιστικό & συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου - Δείτε επίσης