Ρεμπέτικα του πολέμου & της κατοχής

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Σάββατο 28.10.2023
έως Σάββατο 28.10.2023
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Aπό 10€  

Μουσικό αφιέρωμα | Σάββατο 28 Οκτωβρίου

Το ρεμπέτικο τραγούδι, μοναδικό είδος μουσικής τέχνης, δοκιμάστηκε διαχρονικά για τη μηνύματά του και για την πολιτιστική του προσφορά. Αφού πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κυνήγι μαγισσών (λογοκρισία, ποινικές διώξεις των συντελεστών του, κοινωνικούς αποκλεισμούς, απαξίωση του από την καθεστηκυία τάξη, πολιτικούς αφορισμούς κ.λπ.) έφτασε μέχρι τις μέρες μας ως ένα πολιτιστικό αγαθό παγκόσμιας αναγνώρισης. Η τυπική αναγνώρισή του έγινε με την εγγραφή του, τον Δεκέμβριο του 2017, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Το ρεμπέτικο και κατ’ επέκταση το λαϊκό τραγούδι σαν ένα πολιτιστικό στοιχείο που στροβιλίζεται και παράγεται μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία δεν έμεινε αμέτοχο στις κοινωνικές εξελίξεις στο πέρασμα του χρόνου.

Με τον δικό του “λιτό τρόπο” τις αφουγκράστηκε, τις επεξεργάστηκε και τις παρουσίασε σε κρίσιμες στιγμές αποκαλύπτοντας και γεγονότα, τα οποία η «επίσημη» ιστορία τα αποσιώπησε ή τα παρουσίασε διαφορετικά…

Με την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 1940, οι πένες και τα μπουζούκια των λαϊκών συνθετών, όσων δεν επιστρατεύτηκαν, πήραν φωτιά…και εκφράσαν το λαϊκό αίσθημα προβάλλοντας τις νίκες του στρατού μας και διακωμωδώντας τους αντιπάλους.

Ένα μικρό μέρος από αυτόν τον μουσικό θησαυρό που παράχθηκε από τους λαϊκούς μουσικούς εκείνης της εποχής που εκφράζει τον πατριωτισμό τους, με παράλληλο σχολιασμό σχετικών ιστορικών γεγονότων, με την βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 στις 9:00 μμ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού “διέλευσις” ♫ 


Κάντε Like το psixagogia.gr