Ηρακλής, σε σκηνοθεσία Tomas Louzny στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Χώρος:Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλέφωνο:2103418579
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Σάββατο 07.05.2022
έως Δευτέρα 09.05.2022
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Είσοδος Ελεύθερη  

Η παράσταση «Ηρακλής» σε σκηνοθεσία του Τσέχου Tomáš Loužny από το θεατρικό οργανισμό Prague City Theatres, έρχεται στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τη Λαϊκή Παράδοση, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net) και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Ο σκηνοθέτης Tomáš Loužný, ένας από τους πιο σημαντικούς Τσέχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς (*1991), πραγματεύεται τη δραματουργική απόδοση των έργων του Ευριπίδη και του Σενέκα, από την Marie Nováková και μας δίνει τη δική του σκηνική ερμηνεία.

Μία αρχική εκδοχή της παράστασης ανέβηκε στο Prague City Theatres ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα πολιτιστικά ινστιτούτα της Πράγας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τσέχικο και το ευρωπαϊκό θεατρικό γίγνεσθαι.

«Δεν επαναλαμβάνουμε την παράσταση που ανεβάσαμε στην Πράγα, αλλά πραγματευόμαστε τη συνέχεια της ιστορίας του Ηρακλή. Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εκκλήσεις του για έλεος και λύτρωση; Θα μπορέσει πραγματικά να παραδοθεί στη θεά Αθηνά, σε αυτή την πανίσχυρη πόλη, όπου ο Θησέας είναι ο βασιλιάς, και να βρει ειρήνη και συγχώρεση; Ή μήπως δε θα μπορέσει να ελέγξει τα ακατέργαστα συναισθήματά του και θα αποτύχει να μετανοήσει; Ο Ηρακλής θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πραγματικά κάποιος που αξίζει να τον θαυμάζουμε;».

«Ερχόμαστε στην Αθήνα με μια παραγωγή του «Ηρακλή» ειδικά σχεδιασμένη για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», αναφέρει ο Tomáš Loužný στο σημείωμά του.

Ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, επιστρέφει στο σπίτι του συντροφιά με έναν αμφιλεγόμενο καλεσμένο, τον Ηρακλή και κομίζει ένα μήνυμα προς το λαό του για τον κάτω κόσμο. Ο Ηρακλής είναι σωτήρας του και την ίδια στιγμή τραγικός ήρωας. Η τραγωδία του εμπεριέχει το ίδιο το νόημα της ύπαρξής του. Δημιουργήθηκε από τους Θεούς χωρίς τη δική του θέληση, ως ένα ισχυρό εργαλείο με αποστολή να εξαλείψει το χάος που έχει τη μορφή τεράτων, στοιχείων και γιγάντων. Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την παγκόσμια τάξη. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν με τον εαυτό του και αυτόν τον έχασε. Η συνείδησή του αμαυρώνεται από ένα βαρύ έγκλημα. Ο Ηρακλής έρχεται στην Αθήνα, με το φίλο του Θησέα, για να λυτρωθεί. Θα μπορέσει να ξεπεράσει την περηφάνια του, να γίνει κοινός θνητός και να σβήσει από τη μνήμη των ανθρώπων;


 
Κάντε Like το psixagogia.gr

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Δείτε επίσης