"Μαρία Πενταγιώτισσα" του Μποστ στην Πετρούπολη

Χώρος:Θέατρο Πέτρας ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διεύθυνση:Νταμάρι Πετρούπολης
Τηλέφωνο:2105012402
Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Δευτέρα 08.07.2019
έως Δευτέρα 08.07.2019
Έχει Λήξει!
Αθήνα  Προπώληση από 8€. 
 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τη "Μαρία Πενταγιώτισσα" ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο έγραψε στα 1982 ο Μποστ. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά. 

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας - για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η δια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα. 

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: 
Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια... Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!. 

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα "σε ζωντανή σύνδεση" σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. 

Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ - σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος - κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του. 

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας. 

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Μάνος Καρατζογιάννης 
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης 
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα 
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος 
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, 
Χορογραφίες - Κινησιολογία: Βρισηίς Σολωμού 
Παραγωγή: 5η Εποχή 

Διανομή: 
Χρήστος ΧατζηπαναγιώτηςΒίκυ ΣταυροπούλουΔημήτρης ΜαυρόπουλοςΜελέτης ΗλίαςΑργύρης ΑγγέλουΧάρης ΓρηγορόπουλοςΔανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας, Aχιλλέας Σκεύης, Απόστολος Καμιτσάκης

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2019.


Κάντε Like το psixagogia.gr

Θέατρο Πέτρας - Δείτε επίσης