Ηράκλειο: Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος Παράπλους στο Βραχόκηπο

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Πέμπτη 21.09.2023
έως Πέμπτη 21.09.2023
Έχει Λήξει!
Ηράκλειο   

Ο Δήμος Χερσονήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχόκηπος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος Παράπλους – Coasting που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στον οικισμό Βραχόκηπος (νοτίως Κοκκίνη Χάνι).

Συγγραφείς: Δρ. Καλλιόπη Εμμ. Γκαλανάκη, Δρ. Χριστίνα Παπαδάκη, Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου
ΦωτογραφΙες: Ιωάννης Παπαδάκης – Πλουμίδης

Θα προλογίσουν οι κκ:
Δρ. Βασιλική Συθιακάκη, Προισταμένη ΕΦΑΗ και
Ιωάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος:
Δρ. Αθανασία Κάντα, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και .
Δρ. Ευάγγελος Κυριακίδης., Καθηγητής Αρχαιολογίας

Παρουσίαση εκδήλωσης: Δρ. Σαμάνθα Ξημέρη, Αρχαιολόγος

Μουσική επένδυση εκδήλωσης: Μάνος Πλουμίδης

Απόσπασμα από το βιβλίο – Εισαγωγικό σημείωμα:

Ο Παράπλους πλοηγεί τον αναγνώστη κατά μήκος της βόρειας κεντρικής ακτογραμμής της Κρήτης, από την Αγία Πελαγία ως τα Μάλια, εστιάζοντας στην επικράτεια του Δήμου Χερσονήσου.
Από την ανασύνθεση των παλαιών και νέων ανασκαφικών δεδομένων και τη
συγκριτική μελέτη της αρχαίας τοπογραφίας στις παραπάνω περιοχές, ανιχνεύονται επαφές με τις Κυκλάδες, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο από την Πρώιμη ως την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Αναδύονται έτσι κοινές συνιστώσες και σταθερότυποι ως προς την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία παράκτιων και ημιορεινών εγκαταστάσεων, σε κοιλάδες εν μέσω ποταμών και ρεμάτων, προοιωνίζοντας τη μετεξέλιξη ορισμένων από αυτές σε σημαντικές πόλεις των Ιστορικών Χρόνων. Καθοριστικός, στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ο ρόλος του κρητικού τοπίου ως πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Ο θαυμασμός προπάντων των Μινωιτών για τη φύση αποτυπώνεται σε τέχνεργα και πολύχρωμες εικονιστικές τοιχογραφίες που τέρπουν, διδάσκουν και διεγείρουν τις αισθήσεις μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, στον Παράπλου, η αρχαιολογική πληροφορία εναλλάσσεται με εικόνες και στιγμιότυπα εμπνευσμένα από πυρήνες του μινωικού αρχαιοτοπίου, άρρηκτα συνδεδεμένους με τον κρητικό τρόπο ζωής διαχρονικά.

Δρ. Καλλιόπη. Γκαλανάκη, Δρ. Χριστίνα Παπαδάκη, Δρ. Θεοτόκης
Θεοδούλου  


Κάντε Like το psixagogia.gr