Ρέθυμνο: Έκθεση ζωγραφικής και κοσμημάτων της Έλλης Λυραράκη

Πότε (Ημ/νίες) Τοποθεσία Τιμή
Από Παρασκευή 04.08.2023
έως Κυριακή 20.08.2023
Έχει Λήξει!
Ρέθυμνο   

Τίτλος Έκθεσης ΛΙΝΕΑR T

Γεωμετρικά μωσαϊκά, λαβύρινθοι χρωμάτων, κυματιστές ζώνες, κυτταρικές δομές. Κάματος νυχτερινός, μετά από μια γεμάτη δημιουργική μέρα, πράξη αυτοσυγκέντρωσης, αποσυμφόρησης και έκφραση εξομολογητική, η ζωγραφική της Έλλης Λυραράκη συμπυκνώνει στον καμβά μνήμες καταγωγικές, αλλά και συναισθήματα, εικόνες, ήχους και ερεθίσματα της καθημερινότητας.
Το όνομά της φέρνει φυσικά στον νου τη σχεδιάστρια που με τα χειροποίητα αξεσουάρ της ταξιδεύει τα μοτίβα του πανάρχαιου κρητικού πολιτισμού, μεταβολισμένα μέσα από τη δική της σύγχρονη ματιά, στα ντεφιλέ των μεγάλων οίκων μόδας του εξωτερικού. Όταν, όμως, έρχεται η ώρα να κλείσει ο κύκλος του design μέσα στη μέρα, το δημιουργικό πνεύμα της Λυραράκη παραμένει πεισματικά ενεργό βρίσκοντας καταφύγιο στο ζωγραφικό τελάρο και τον χρωστήρα.


Μπροστά στο καβαλέτο, τα παραστατικά μοτίβα από τη φύση και τη μυθολογία –κλαδιά, λουλούδια, μέλισσες-αρχέγονες θεές– που αναδύονται στα ιδιαίτερα παπούτσια και τα κοσμήματά της, δίνουν τη θέση τους σε φόρμες αφαιρετικές, που αγαπούν τις γεωμετρίες, φλερτάρουν με την χρωματική ένταση της ποπ αρτ, αλλά σταθερά συνομιλούν με το λαμπρό παρελθόν της πατρογονικής της Κρήτης.
Είναι πια αργά το βράδυ, από τα ηχεία ακούγεται η μελωδική φωνή του Αντρέα Μποτσέλι ή ακόμα και ιστορίες που σε ταξιδεύουν στις περιπέτειες του νεότερου ελληνισμού, και με τα ακρυλικά της χρώματα ξεδιπλώνει στον καμβά δομές και αφηγήσεις της ψυχής και του ονείρου. Κλειστά περιγράμματα αλλά ρευστές ανοιχτές διαδρομές, γράμματα-σύμβολα μιας γλώσσας μακρινής κι ωστόσο απόλυτα ταυτισμένης με τον τόπο όπου επέλεξε να ζει και ν’ ανασαίνει δημιουργικά (της Γραμμικής Α΄ και Β΄), πολύχρωμοι θαλεροί κήποι γεμάτοι ρόδακες και φυλλωσιές, απεικάσματα της αρχετυπικής θηλυκής μινωίτικης φιγούρας.
Τα γαλάζια της μαρτυρούν στιγμές αισιόδοξης ενατένισης για τη ζωή, πλημμυρισμένες από απέραντους ορίζοντες του ουρανού και της θάλασσας.
Τα λαμπερά κίτρινα και τα χρυσά αποτυπώνουν τη λάμψη του ζωοδότη ήλιου στην μεσογειακή επικράτεια.
Τα «ορυκτά» πράσινα έρχονται να θυμίσουν την πολύτιμη σχέση αλληλεξάρτησης με τη γη και με τη φύση.
Τα μαύρα αποτυπώνουν τα όρια που καλούμαστε να θέτουμε σε σχέσεις. Τα ματωμένα κόκκινα –εκφράσεις του πάθους, της θυσίας και της γυναικείας φύσης: αν είχε η Κρήτη χρώμα, για την Λυραράκη αυτή ήταν η ταυτότητά της.
Δεν μπορείς, φυσικά, να μην παρατηρήσεις και την εξέλιξη της πολυπράγμονος δημιουργού. Από τις πιο λιτές γεωμετρίες των πρώτων της πειραματισμών στις συνθέσεις κόσμων με επίπεδα και σύμβολα, κάποιες φορές ακόμα και σε μια πιο πορώδη, χειρονομιακή χρήση του χρώματος. Πληθωρική ή και πιο κρυπτική η ζωγραφική της Έλλης Λυραράκη είναι πάνω απ’ όλα ένα ξόρκι, μια πράξη έκφρασης συναισθημάτων ως αντίδοτο σε όλα όσα καθημερινά βαραίνουν πάνω μας, στις δυσκολίες της ζωής –από τα τρέχοντα της καθημερινότητας έως την εμπειρία του εγκλεισμού– και συνάμα ένα φωτεινό μονοπάτι ελπίδας.
«Ζωγραφίζω γιατί με κάνει να νιώθω όμορφα, νιώθω το είναι μου παρόν χωρίς παρεμβολές, είμαι εγώ για εμένα. Εδώ με βλέπετε απόλυτα γυμνή» συνηθίζει να λέει η ίδια όταν εκθέτει τη δουλειά της –και μοιραία εκτίθεται.
Ας αφεθούμε, λοιπόν, στους κόσμους της και τη γυμνή, αδιαμεσολάβητη αλήθεια της Έλλης Λυραράκη .
———————————————————————————————————————–
Επιμέλεια Εικαστικής Έκθεσης: Ιωαννα-Καλυψω Γλυπτη
Οργάνωση Έκθεσης: Αννετα Νικολάου

Χώρος: Σπίτι Πολιτισμού, Παλαιά Πόλη , Ρέθυμνο.
Διάρκεια Έκθεσης: 4 /8 – 20/8
Υπό Την Αιγίδα: της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνου, του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρου, των Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης, του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Κρήτης, του «women do business».
Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ρεθύμνης.
————————————————————————————————————————–
Η Έλλη Λυραρακη σπούδασε μουσική και interior design.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα σχεδιάστρια που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία μια συλλεκτική σειρά υποδημάτων και κοσμημάτων στην Εβδομάδα μόδας Υψηλής ραπτικής στο Παρίσι.
Όλα τα διεθνή έντυπα της Μόδας έγραψαν για αυτή την εμπνευσμένη Collection ALAGONIA-MINOAN STEPS η οποία αποτύπωσε τον Πρώτο Ευρωπαϊκό πολιτισμό της Ευρώπης ,τον Μινωικό πάνω σε παππουτσια.
Το καλοκαίρι του 2019 είχε την ευκαιρία να συνοδεύσουν τα παπούτσια της ρούχα της Victoria Beckham και της Isabel Marant σε ενα eco friendly Fashion show στο saint Tropez.
Το 2020 ειχε την τιμή να σχεδιάσει το σανδαλι και το κόσμημα για τους ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.
Η Έλλη Λυραρακη είναι Art Ambassador της χώρας μας συμμετέχοντας σε ένα καινούργιο project όπου διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε διάφορες πρεσβείες στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Είναι επίσης ζωγράφος και πολλά από τα έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές κι έχουν εκτεθεί σε Εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι, στην Gallery estudio στην Κηφισιά ,στο Λονδίνο στη Μόσχα και στην Κωνσταντινούπολη
Το 2021 το Γαλλογερμανικό κανάλι ART-E παρουσιασε σε ντοκιμαντέρ τη δουλειά της και για το πώς εμπνέεται από τον Μινωικο πολιτισμό και την ζωή στη σύγχρονη Κρήτη.
Είναι η ιδρύτρια του συλλόγου MINOAN STEPS με σκοπό την διατήρηση των παλαιών παραδοσιακών τεχνών και παραδόσεων που εμπνέονται από τον πολιτισμό της Κρήτης
Το 2020 άνοιξε την πρώτη της boutique-gallery στα Χανιά της Κρήτης όπου εκεί παρουσιάζονται όλες οι συλλογές και πολλα απο τα ζωγραφικά της έργα.
Το 2021 σχεδίασε τον σχεδιασμό του κοσμήματος-συμβόλου του Ολυμπιακού αθλήματος της Τοξοβολίας
Η Γαλλική Τηλεόραση TV5 έκανε αφιέρωμα-οδοιπορικό στη δουλειά της το καλοκαίρι του 2021
Το Φθινόπωρο του 2021 ήταν η εισηγήτρια Ομιλήτρια στο 12ο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Forum που διεξήχθη στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στην Αθήνα.
Τον Απρίλιο του 2022 σχεδίασε τον Ολυμπιακό Δρομέα στα πλαίσια της Εικαστικής Έκθεσης του Δρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που διοργανώθηκε από την Συμπολιτεία Ολυμπίας
Τον Ιούνιο του 2022 έγινε η πρώτη Αναδρομική της Έκθεση Ζωγραφικής στην Αίθουσα Μυταρά στη Χαλκιδα.
Τον Νοέμβριο του 2022 παρουσίασε μια σειρά από ζωγραφικά της έργα και κοσμήματα στην Exhibit 8 Gallery στην Λεμεσό της Κύπρου.
Τον Φεβρουάριο του 2023 συμμετείχε στο Εικαστικό Γεγονός ” Saw This, Made This ” που οργάνωσε το Περιοδικό Marie Claire για το BOMBAY SAPPHIRE.
Το 2023 τιμήθηκε από τον Οργανισμό Απόδημου Ελληνισμού ως μια από τις 150 Ελληνιδες Κόσμου που με το έργο τους τιμούν την Ελλάδα στο Εξωτερικό
Το καλοκαίρι του 2023 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο έκανε την πρώτη Αναδρομική της Έκθεση στην Κρήτη υπο την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης σε συνδιοργανωση με το Δήμο Ρεθύμνου


 
Κάντε Like το psixagogia.gr